Drottning Kristinas julbröd

  • Recept


Bild: Wikimedia

Här är receptet på drottning Kristinas julbröd:

Frågan är om hon överhuvudtaget har sett eller smakat det?

2 st

125 g smör
1-2 pkt saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
50 g jäst
ca 12 dl vetemjöl

Till fyllning:
100 g smör
1 dl socker
50 g mald eller finhackad mandel

Till garnering:
ägg (till pensling)
mandel
pärlsocker

Smula ner den färska jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölk och saffran. Värm till 37 grader.
Häll degvätskan över den smulade jästen och lös den.
Tillsätt socker, salt, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ytterligare vetemjöl om degen verkar för lös.
Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk.
Låt jäsa på varm och dragfri plats i 30 minuter.

Krans och slät bulle

Blanda ingredienserna till fyllningen och rör massan pösig.
Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord.
Dela degen i två lika delar (det räcker till två julbröd).
Dela sedan varje del i tre delar. Två av dem rullas ut till ca 60 cm långa längder.
Sno dessa om varandra och låt dem bilda en krans som du sedan lägger på en smord plåt.
Den tredje degdelen rullar du till en slät bulle som du plattar till och lägger inuti kransen.

Låt jäsa under duk i ca 30 minuter på varm och dragfri plats.

Pensla hela brödet med ägg.
Tryck ner fyllningen i mittbullen på 6 till 8 ställen.
Strö flagad eller hackad mandel och pärlsocker över brödet.

Grädda i 200-225 grader i ca 15 minuter.

Taggar: 


Fatal error: Declaration of RulesRuleUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array) must be compatible with RulesActionContainerUI::form(&$form, &$form_state, $options = Array, $iterator = NULL) in /home/historiehuset/public_html/sites/all/modules/rules/ui/ui.plugins.inc on line 0