Vilket gammalt bröd! Nobisbröd

  • Recept

Nobisbröd

Nobisbrödet har en gammal historia. Det lär ha bakats redan på 1200-talet i Sydfrankrike. Formen var inspirerad av dragdjurens ok.

Till Sverige kom receptet i mitten av 60-talet, då det presenterades för Tore Wretman på Operakällaren.

Brödet har en hård och knaprig skorpa och är poröst inuti.

Recept: 2 st
25 g jäst
½ l ljummet vatten
1 msk mjukt smör
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
10 -11 dl vetemjöl special

Smula jästen och rör ut den i en del av vattnet. Tillsätt smör, salt, resten av vattnet, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Spar lite mjöl till utbakning. Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i 1 timme.
Dela i två delar. Kavla ut till rektangulära plattor cirka 25x45 cm. Rulla ihop från långsidan. Forma till hästsko och lägg på plåt med bakpapper.
Skåra bröden på några ställen med mycket vass kniv.
Låt jäsa utan duk i cirka 45 minuter i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 275-300◦.

Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Pensla med kallt vatten. Stäng av ugnen och grädda i eftervärmen cirka 30 minuter.
Låt kallna på galler utan duk.

Taggar: