Vikingamat - Fyrklöverformat bröd

  • Recept

Vikingatiden - Vikingamat

Fyrklöverformat bröd från Birka

Arkeologer har hittat ett bröd i en grav på Birka. Det var format som ett fyrklöver och uppträtt på en järntråd.
Mikrobiologer fick undersöka brödet och fann att det var bakat på korn, vete, linfrö, ister, vatten och salt.

Du kan själv pröva att baka detta bröd.

ca 1,5 dl kornmjöl

ca 0,5 dl grahamsmjöl

2 tsk krossade linfrön

ca 1 dl vatten

1/2 msk ister

1 kryddmått salt

Blanda ingredienserna till en deg som får vila kallt i 2 dygn.
Degen är lätt att knåda och baka ut. Bröden blir släta, mörkare och smakrikare, än om de bakas ut direkt.
Tumma ut 8 runda bröd, gör fyra nyp i sidorna så att brödet ser ut som en fyrklöver.
Gör tre små intryckningar som dekorationer på ovansidan.
Grädda i ugn i 150 grader 10-13 min eller i panna över öppen eld (resultatet kan då bli lite ojämnt).

Fullkornsmjöl med både grodd och skal ger en mustigare smak som stämmer bättre med det vikingatida originalbrödet.

Detta är ett rekonstruerat recept som ger ett ganska hårt och kompakt bröd, eftersom brödet är ojäst.

 

 

 

Taggar: