Tebjudning på Ulriksdal - drottning Louises tekaka

  • Recept

Tebjudning på Ulriksdal - drottning Louises tekaka

I vardagsrummet på Ulriksdals slott drack kungaparet eftermiddagste klockan fyra, på engelskt vis, med goda kakor som kungen var speciellt förtjust i.
Men Louise hade mycket enkla vanor och brukade nöja sig med skorpor.

 

Här följer nu recept på drottning Louises tekaka. Scones och små skorpor kommer sen.

Drottning Louises tekaka

Det här är en äkta engelsk fruktkaka. Den blir bara godare av att ligga några dagar – frukterna som ingår håller den saftig.
Frukterna kan varieras efter smak. Malda hasselnötter och finhackade fikon är ett alternativ till pistaschmandel och suckat.

225 g smör
225 g socker (2 ¾ dl)
6 ägg
100 g finhackat, syltat apelsinskal
100 g finhackad suckat
125 g russin
½ dl konjak
rivet skal av 1 citron
75 g skållad och mald mandel
50 g finhackad pistaschmandel
300 g vetemjöl (5 dl)
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Smöret röres vitt och pösigt med sockret. Skilj äggulor och vitor åt. Tillsätt äggulorna – en i sänder.

Rör ner apelsinskal, suckat, russin, mandel, citronrasp och konjak.

Blanda mjöl och bakpulver.

Vispa äggvitorna till skum. Rör ner dem i smörsmeten och arbeta in mjölblandningen. Smeten blir tjock.

Häll den sedan i en mycket väl smord och bröad hålform som rymmer ca 1 ½ liter.

Kakan gräddas i ugn 150-175 grader ca 1 ½ timme.

Låt den svalna i formen.

 

 

 

Taggar: