Tårta á la Varenne

  • Recept

Grand Dessert

Mer tryffel än tårta. Den smälter fullkomligen i munnen och räcker till 16 bitar.
Tårtan är mycket lätt att göra och kräver bara en kastrull och ingen bunke. Dessutom behöver formen inte smörjas och tårtan innehåller inget mjöl.
Tårtan måste göras dagen innan så att den hinner stelna. 

Ingredienser:
250 g smör 2 dl strösocker 4 st ägg 250 g mörk choklad 1 dl starkt kaffe

1. Sätt ugnen på 175°. Klä en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter.
3. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i kaffet. Rör tills chokladen smälter. Kaffet får inte koka.
4. Mät upp smör och socker. Tillsätt lite smör i taget omväxlande med socker. Rör under tiden så att allt blandas väl.
5. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggen i chokladsmeten.
6. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme.

Kakan pöser först upp men sjunker sedan ihop och ytan blir vackert krackelerad. Den är fortfarande kladdig efter gräddningen men stelnar när den får stå i kylskåp.
Lättvispad grädde är gott att servera till. Recept från Allt om mat.

Taggar: