Sockerkringlor

  • Recept

Sockerkringlor

Här kommer ett recept på kringlor. De har många namn.
Är de från Södertälje kallas de Täljekringlor, kommer de från Järfälla har vi döpt dem till Sandvikskringlor (efter Sandviks gård), men eftersom de har socker på så kallar vi dem helt enkelt sockerkringlor.

Var man ett läraktigt barn förr i tiden, var kringlan den självklara belöningen.

Gick man från ett generöst kalas på 1700-talet, hängdes en kringla på armen. Det var precis så jag gjorde när jag ordnade en 1700-talsfest på Barkarby bibliotek i Järfälla. Efter en rejäl måltid på 1700-talsvis fick alla gästerna en sockerkringla i en brun papperspåse som färdkost med sig på kvällskvisten.

Och hade man turen att vid sekelskiftet resa med tåg via Södertälje station, försåg de finurliga kringelgummorna resenärerna med lika delikata som berömda Tälje-kringlor.

40 st Sockerkringlor

50 g jäst
200 g smör
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 krm salt
1krm hjorthornssalt
800g (ca 1,3 l) vetemjöl

Pensling och garnering:
smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.

Låt degvätskan bli fingervarm, och slå den över jästen.

Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och 1,2 l av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.

Knåda degen smidigt på ett mjölat bakbord.

Dela degen i ca 40 bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd på ca 30 cm. Forma längden till kringlor.

Låt kringlorna jäsa övertäckta med bakduk, på smorda plåtar, ca 30 minuter.

Grädda i 250 ◦ mitt i ugnen, ca 8 minuter.

Pensla kringlorna med smör och doppa dem i en blandning av socker och vaniljsocker.

Ska kringlorna frysas garnerar man dem med sockret efter att de har tinat.

Taggar: