Sharbate rivas - persisk rabarbersorbet

  • Recept

Rabarbersorbet med citronsaft, basilika eller lite kanel

Det här är en syrlig dessert som går utmärkt att göra även med frysta rabarber. Variera smaken genom att tillsätta citronsaft, basilika eller lite kanel.
 

Sharbate rivas - persisk rabarbersorbet

Till 4-6 personer:
250 g rabarber
1 dl + 2 dl vatten
3 dl strösocker
1 äggvita
2 msk pressad citron
eller basilika eller kanel

Gör så här:
1. Ansa och skär rabarbern i bitar. Koka ihop rabarber och 1 dl vatten, utan lock, till en puré.
   Sila eventuellt purén genom en grovmaskig sil.

2. Blanda 2 dl vatten och socker i en kastrull. Koka till en simmig lag. Låt kallna.

3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda puré, sockerlag, äggvita och citronsaft och frys i en glassmaskin.

4. Skeda upp sorbeten i portionsglas och servera.

 

 

Tips för att göra den flerfärgad

Låt lite av rabarberns röda skal sitta kvar så får du en intensivare färg på purén.
För att göra en flerfärgad rabarbersorbet kan du spara lite av purén och blanda ner den lite slarvigt sista gången du rör under frysningen, om du inte använder glassmaskin.

Receptet kommer från tidningen Allt om mat.

Taggar: