Rut på Skärets rabarberpaj

  • Recept

Rut på Skärets rabarberpaj

600 g rabarber (5-7 st)
1 ½ – 2 dl socker
1-2 msk potatismjöl

Pajdeg:
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
2-4 msk isvatten
 

Gör så här:
Skölj rabarberna. Är de späda och fina behövs de inte skalas. Vi skär dem i 2 cm långa bitar och lägger dem i en kastrull på svag värme och låter dem svettas ut sin vätska.
Häll bort lite av vätskan och strö sockret över rabarberna. Dofta över potatismjölet. Det får inte koka så det blir mosigt, endast smälta.

Extra spröd och fin blir degen om vi byter ut 1-2 msk av vattnet mot konjak eller brännvin.

Hacka ihop mjöl och matfett till en grynig massa, salta och tillsätt vätskan. Arbeta snabbt ihop den till en smidig deg som får vila kallt en stund.

Kavla ut pajdegen till 3-4 mm tjocklek, lägg den i en pajform och grädda i svag ugnsvärme 175-200 grader tills den är ljusbrun.

Nu lägger vi på rabarberna och garnerar med smala pajlängder över. Pensla med äggula och grädda pajen färdig i ugnen.

Tillagningstid: 30-40 min. och i ugnen 35-40 min.
 

Flickorna Lundgren och Rut på Skäret

Flickorna Lundgren är ett kafé som öppnades 1938 av systrarna Greta, Anna, Ebba, Marta, Rut, Britt-Marie och Ella Lundgren. Flickorna Lundgren ligger i Skäret mellan Arild och Jonstorp i Höganäs.

Bland andra har kung Gustaf VI Adolf varit stamgäst där mellan 1945 och 1973 och jag kommer så småningom med ett recept på kungens vaniljhjärtan.

En av systrarna, Rut, ville driva ett krukmakeri med början 1961 helt nära kaféet. Så småningom började hon också servera mat där och krukmakeriet utvecklades till att bli restaurangen
Rut på Skäret. Hon gjorde det så bra att det blev ett komplement till Flickorna Lundgren. Rut dog år 1980.

 

 

Taggar: