Mästerkockens rabarbersoppa

  • Recept

VÅRMAT FRÅN URIKSDAL

Mästerkockens rabarbersoppa

Karl-Heinz Krücken komponerade en annorlunda efterrätt.

Man kokar rabarberbitar tillsammans med hallon, passerar soppan och serverar den med vaniljknödel och färska jordgubbar.

4 personer

500 g rensad rabarber i bitar
1 ½ dl socker
2 dl vitt vin eller vatten
250 g frysta hallon
8 – 10 färska jordgubbar

Gör så här:
1. Häll sockret i en tjockbottnad gryta och låt det karamelliseras, dvs bli lite brunt, men absolut inte 
    bränt.
2. Häll på vinet eller vattnet och låt det småkoka tills sockret har smält.
3. Lägg i rabarber och hallon och koka några minuter tills frukten är mjuk.
4. Låt soppan svalna. Passera. Låt sen soppan stå kallt tills den ska serveras.

KESOKNÖDEL

2 ½ blad gelatin
250 g keso
1 vaniljstång
2 äggulor + 2 msk socker
(1,5 cl Kirsch)
1 ½ dl vispgrädde

Gör så här:
1. Rulla ihop gelatinbladen och ställ rullen i ett glas kallt vatten – blötläggning. Låt dem stå ca en
    halvtimme.
2. Mixa eller mosa/passera keson, så att den blir helt slät och fin.
3. Vispa gulorna pösiga med sockret. Klipp upp vaniljstången och skrapa ur innehållet (de små svarta      
    vaniljkristallerna) ner i äggskålen. Blanda ner keson.
4. Krama ur gelatinbladen och smält dem (i en liten kastrull) i lite riktigt varm Kirsch eller hett vitt vin
    eller vatten. Rör ner i den andra smeten.
5. Vispa grädden och blanda försiktigt ner den. Häll upp alltsammans i en skål och ställ denna kallt, så  
     att knödelmassan stelnar.
 

Servera så här:
Doppa en matsked i hett vatten och forma äggstora "knödel” med skeden. Lägg upp två eller tre i varje portion kall rabarbersoppa.
Garnera med färska jordgubbar och gärna några gröna blad, t ex citronmeliss.

Jordgubbstips:
Soppan serveras med färska jordgubbar. Ett tips är att tvätta  jordgubbarna före snoppningen. Oftast gör vi vanliga matlagare tvärtom, men det är inte lyckat enligt Karl-Heinz. Börjar man med att dra  bort blomfästet rinner sen sköljvatten in i ”hålet” och resultatet blir att en del av den fina jordgubbssmaken åker medav bara farten…
 

 

 

 

Taggar: