- Recept
Kirskålssoppa
Tillagningstid: ca 25 minuter
I förra bloggen skrev jag om Kirskålssoppan från Kristinehovs Malmgård. Deras recept var hämtat från Cajsa Wargs kokbok från 1700-talet och innehöll såväl kirskål, klätterspenat som gurka.
Det här är emellertid ett recept som kommer från Coop.
4 portioner
- 2 liter färsk, späd kirskål (ca 400 g) eller
- 5 dl förvälld, hackad spenat eller förvällda, späda nässlor
- 3 salladslökar, i tunna strimlor
- 1 liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar eller
- 3 msk koncentrerad fond
- 4 ägg, hårdkokta
- 4 msk crème fraiche
- 1 krm citron, pressad saft
- 0.5 gurka, i strimlor
- 1 liten knippa dill, hackad
Gör så här
Rensa, skölj, finhacka och förväll kirskålen och salladslök. Koka upp vatten och buljongtärningar eller fond och lägg i kirskålen och salladslök.
Koka upp och sjud 3-5 minuter. Späd eventuellt soppan med mera vatten till önskad konsistens. Låt soppan kallna.
Mosa äggulorna med en gaffel och rör ner dem i soppan tillsammans med crème fraiche och pressad citron. Strimla äggvitorna och blanda ner dem, gurkan och dillen i soppan.
Kirskålen kan ersättas med 5-6 dl förvälld, hackad spenat eller förvällda, späda nässlor.
Eller gör som på Kristinehovs Malmgård, använd både kirskål och spenat. Dessutom gurka, mejram och oregano.
Soppan från Kristinehovs Malmgård