Katedralen vid havet

  • Bokrecension
Katedralen vid Havet

Författare: 

Ildefonso Falcones

En bok att befinna sig i!

Ildefonso Falcones skildrar medeltiden på ett sätt, så att man faktiskt tror att det var så det var. Att få ta del av huvudpersonen, Arnau Estanyols familj, uppväxt - samtidigt som kyrkan till ära för den heliga modern, Santa Maria kyrka byggs, sten för sten - är en upplevelse! Arnau Estanyol är en bastaixos, vilket innebär att han forslar sten gratis till Santa Maria kyrkan. Santa Maria är folkets kyrka.

När man läser boken, ligger hela Barcelona där för ens fötter. Man kan följa med på kartan och se var gatorna, klostren ligger och inte minst hamnen. Katedraler byggs på den här tiden och en byggs i Barcelona, men det är ändå folkets kyrka som blir huvudpersonens hemvist. Katedralerna har kallats de fattigas bibel och då menar man den bibliska historia som finns berättad i bilder och skulpturer. Men, i Santa Maria kyrka var det ljuset som var unikt!

I boken får vi följa Arnaus relationer med olika kvinnor. Han står många gånger inför svåra val. Det är intressant att läsa hur han bemöter dem. Det viktigaste av allt i boken är nog den nära vänskap Arnau har till olika personer - till utsatta inte minst. Hög som låg, spelar ingen roll. Arnau lever ett liv, där ordspråket leva som man lär, passar in. Feodalväsendet, slaveriet har han åsikter om. Och han försöker göra något åt det - på sitt sätt.

En biljett till 1300-talet och en till Barcelona, föreslår jag!

BAZAR FÖRLAG

Taggar: