Finska fastlagsbullar

  • Recept

Nu blir det andra bullar...
 


Foto: Jennifer Sandström

 

Finska fastlagsbullar

I Finland kallar man de inte för semlor. Där är en semla det samma som en småfranska.

Den finska fastlagsbullen är annorlunda än den svenska.
Bullen ska vara lite kompaktare bakad med mer smör, socker och gärna ett ägg.
Fyllningen består endast av vispgrädde och locket är bestrött med pärlsocker.

Recept 18 bullar:

25 g jäst
150 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl socker
½ msk mald kardemumma
8-9 dl vetemjöl

1 ägg till pensling
3 dl vispgrädde till fyllning

Smula sönder jästen i degbunken.
Smält smör och blanda med mjölk och ljumma till 37 grader.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet.
Arbeta samman till en fast, blank och smidig deg.
Jäs degen övertäckt i cirka 40 minuter.
Knåda degen sparsamt, platta helst bara ut den, vik och platta ut tills gasbubblorna försvunnit.
Dela degen i 18 småbitar. Rulla dem till bullar.
Låt bullarna jäsa på plåten, under bakduk i cirka 30 minuter.
Tryck lätt på dem, om märket försvinner är de färdigjästa.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem vackert bruna i 225 graders ugnsvärme.
Tio minuter brukar vara lagom.


Foto: Jennifer Sandström

Finska fastlagsbullar kan också vara bakade av rågmjöl och i stället för svenska semlor som är fyllda med mandelmassa fyller man de ofta med sylt.


Foto: Gunilla Blixt

Här kommer några länkar om finska fastlagssemlor:

http://gunillablixt.se/receptarkiv/finska-fastlagsbullar/

https://jennifersandstrom.se/2017/02/28/vad-ar-skillnaden-pa-svenska-och-finska-semlor-fastlagsbullar/

https://jennifersandstrom.se/2015/01/27/finland-gor-semlor-fel/

 

 

Taggar: