Erik Petersson Kungar En världshistoria

  • Bokrecension

Författare: 

Erik Petersson

Bokförlag: Natur&Kultur

 - Varför skriver du inte historien om kungar? frågade journalisten.
 - Det är ingen idé, svarade Erik Peterson.

Men, finns det någon som kan ge sig i kast med den uppgiften så är det väl Erik Peterson?
När jag läser den här boken slås jag av Eriks likhet med Peter Nilson. Liksom denne författare kunde få det stora att bli förståeligt in i minsta detalj, lyckas Erik Peterson bryta ner hela världshistorien om hur makt uppstår och varför.

Det är en spännande bok.

Jag visste till exempel ingenting om den kinesiska kejsarinnan Cixi innan jag började läsa boken. Erik Peterson skriver att ju mer han tog reda på om Cixi, desto säkrare blev han att hon är den mäktigaste kvinna som någonsin levat.
Den här boken handlar inte bara om kungar. Även deras kvinnliga motsvarigheter i historien och som också kallas kungar. Erik förklarar varför.

Boken har inte heller den kronologi som vi är vana vid i historiesammanhang. Erik Peterson beskriver handlingen i boken som en resa. Ibland gör vi den baklänges. Men, det betyder att man hela tiden vill börja på nästa kapitel.

Här är några av de vi får möta och som vi får lite nya tankeställare kring:
Fredrik Wilhelm III, Karl den store, Pippin den lille, Augustus, Julius Caesar, Gaius Octavius, Liu Che,
Wu-kejsaren, Cixi, George III, Charles I, Louis XIV, Louis Philippe, Louis XVIII, Napoleon, Tsar Alexander I, Tsar Nikolaj I.

Vad är makt? Vad är det att vara enväldig? Betyder arvet egentligen något för en kung? Vad Erik Peterson säger att han gör, är att han tar bort lager för lager på monarkier och kejsardömen för att komma fram till de tidigaste källorna vi har. Och, han lyckas verkligen bra, trots att han först inte tyckte att det var en så bra idé.

Nu återstår det bara för mig att läsa om den.