Drottningar i Sverige

  • Bokrecension

Författare: 

Thomas Blom

Jag gillar bokens framtoning. Det är som att hålla i ett litet smycke.
Det som gör mig besviken är omfånget på varje text - men det gör i sin tur att man vill läsa vidare om drottningarna - någon annanstans.

Varje drottning utgör ett uppslag och därtill finns en bild. Det är det som gör boken till ett litet smycke.

Många av bilderna är smycken t. ex. en ring buren av drottning Kristina d.ä. och Maria Eleonoras förlovningssmycke. En del är byggnader, t. ex. Alvastra klosterruin, Nyköpingshus och Solliden. En del bilder är artefakter som t. ex. Lovisa Ulrikas skor. Många av bilderna är förstås porträtt, men jag saknar en förklaring varför Dorotea av Hohenzollern-Brandenburg är klädd i ett vitt band som går över hennes mun.

Sexton mycket tydliga släkttavlor är boken utrustad med. De har jag stor nytta av. För att återkomma till liknelsen av ett smycke har författaren valt, en i min mening mycket vacker bild till kapitlet om Sofia av Danmark. Det är ett foto över Jyllands västkust. Det är en vy som jag mycket väl kan tänka mig att Sofia av Danmark haft för sina ögon, någon gång i mitten av 1200-talet.

Historiska Media

Taggar: