Carl Boutard levandegör historien om sockerbagaren

  • Allmänt

Det ena ger det andra...

Jag träffade Anna Nordenmark på Café suédois i Paris, när jag bodde på Svenska institutet i somras.
Det är hon som har caféet och hon berättade för mig om konstnären Carl Boutard, som också hade varit där.
Han hade en intressant historia att berätta, nämligen att han var släkt med sockerbagaren, ja, ni vet, i barnvisan ”En sockerbagare här bor i staden...”

Så jag bestämde mig för att ta kontakt med Carl Boutard när jag kom hem.
Berättelsen om hans farfars farfars far, konditorn och bilderna är publicerade med tillstånd av Carl Boutard.

En sockerbagare här bor i staden...

Carl Boutard ville levandegöra historien om sin förfader bagaren och gjorde en utställning om honom på Galleri Ping Pong i Malmö.

"Min farmor berättade för mig att barnvisan En Sockerbagare handlar om min farfars farfars far, konditorn Charles Boutard. Hon sa att den komponerades av en gatumusikant i Köpenhamn på artonhundratalet. Året innan farmor dog gav hon mig ett litet porträttfotografi. På baksidan har någon skrivit Charles - Gingas man - Bagaren."

Under arbetet med utställningen reste Boutard till New York för att intervjua den enda nu levande släktingen som mött bagarens hustru Ginga.
Skulle sanningshalten i farmoderns berättelse hålla vid en närmare granskning? Kunde den sockerbagare man sjöng om som barn verkligen vara en människa av kött och blod - och till råga på allt en namne? En sammanställning av dokument från släktingar och arkiv fanns med på utställningen.


Dokument rörande Chales och Ginga


Här en faksimil på bagarens bevarade receptsamling ”skreven i Kjöbenhavn 1853”

Med receptsamlingens hjälp har konditorn David Fernandes på Patisserie David i Malmö
återskapat några av de gamla recepten.


Skådebröd


Från Galleri Ping Pong i Malmö

Taggar: