Bloggen från Svenska institutet i Paris

  • Allmänt

Nu har jag skrivit här i juli från Paris och det här är det sista inlägget, men jag kommer att fortsätta blogga hemma. Det finns mycket att följa upp.

Som lärare vet jag att det finns saker som det aldrig berättas om i historieböckerna för våra elever, och det som hände på slottet i Fontainebleau, är just en sådan sak.

Om drottning Kristina, hennes resor till Frankrike och hennes vistelse på Fontainebleau, (där hon beordrar ett mord) är sådant jag kommer att berätta mer ingående om, när jag kommer hem.

Versailles åkte vi inte till – skyller på värmen! Vi måste nog välja en annan årstid nästa gång.

Gata upp och gata ner gjorde vi i alla fall i Paris, mest i Marais. Följde både i Carl von Linnés och i Carl Gustaf Tessins fotspår.

Fransk-svenskt kulturutbyte, ja när det gäller mat- och måltidshistoria, ingen tvekan. Men, det kommer mera - jag lovar. Jag har bland annat tänkt skriva om champagnens historia.
Historia kring bröd kommer också. Vi har köpt och ätit så mycket bröd så uttrycket: vårt dagliga bröd giv oss i dag, kommer väl till pass.

Ett annat uttryck om bröd, är känt från Marie-Antoinette: ”låt dem äta kakor”. Det ska hon aldrig ha sagt! Det finns inget belägg för det. Det lyder på franska qu’ils mangent de la brioche och syftar egentligen på en sorts wienerbröd.
Uttrycket förekommer däremot i Jean-Jacques Rousseaus memoarer i ett avsnitt som nedtecknades 1765, alltså fem år innan Marie-Antoinette kom till Frankrike. ”En förnäm furstinna”, ska enligt Rousseau, ha föreslagit denna lösning när folket svalt. Den historiska sanningshalten kan man diskutera. Bröd utgjorde basfödan och för att förhindra spekulation och för att försöka garantera tillgången på bröd, tillämpade myndigheterna varierande metoder för att kontrollera marknaden. Man använde såväl prisreglering som reglementering av sortimentet. Bagarna var tvungna att tillhandahålla tillräckliga kvantiteter av enklare spisbröd, annars kunde deras lager konfiskeras. På sätt och vis kan uttalandet ha syftat på att de fattiga hade rätt att köpa finare bröd till reducerat pris om det enklare spisbrödet tagit slut hos bagaren.

Tack Svenska institutet för möjligheten till denna vistelse och alla nya kontakter som det har lett till.
Och tack för all hjälp vi har fått!

Här är mina blogginlägg för juli

2014
30 juni Inläst på Paris
3 juli Framme i Paris
4 juli Paris är väl värt en mässa
5 juli Muséernas museum – Le Marais
6 juli Svenskt kulturarv i fransk historisk miljö
6 juli Haute Couture – Cour du Marais, 81, rue des Archives, Paris
7 juli Place des Vosges
8 juli Modevecka i Paris
9 juli Enkel festmåltid
10 juli I dag den 10 juli
11 juli Lite fransk måltidshistoria
13 juli Svenska kyrkan i Paris
14 juli Nationaldag
15 juli Les sapeurs-pompiers
16 juli Fontainebleau
17 juli Bilder från Fontainebleau
18 juli Tavla med historia
19 juli Haute cousine
19 juli Tårta á la Varenne
20 juli Resa till Paris
21 juli ”Sedan kom vi till Fontainebleau”
22 juli Rum med utsikt
23 juli I dag Montmartre
24 juli Köksfranska
25 juli Tessin i Paris
26 juli I Linnés fotspår
27 juli Linnés och Tessins hemlängtan
28 juli Promenade Plantée
29 juli Bloggar från Svenska institutet i Paris

Fortsätt gärna följa historiebloggen!

  

”When one door closes, another opens” (Alexander Graham Bell)

Taggar: