Aprikoskaka

  • Recept

  

  

Nu är vi hemma igen – och fikasugna. Jag måste baka och det får bli något med aprikoser.

Jag använder en liten långpanna, 20 x 30 cm.

10 aprikoser delade i fjärdedelar
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smält smör
1 dl mjölk

Florsocker
Smörj formen.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vaniljsockret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med smör och mjölk.
Häll smeten i formen och lägg ner aprikosbitarna lite lätt.

Grädda i 175 grader i 35 minuter.

Ta ut kakan och sikta över florsocker när den har svalnat.

Lite historia

Aprikosen kommer ursprungligen från Kina. Där odlades den för mer än 4000 år sedan.
Romarna kände till den, men med romarrikets förfall försvann aprikosen från Europa.
Den infördes sedan till Spanien av araberna på 1400-talet och började odlas där klimatet tillät det. Aprikosen är mycket frostkänslig.
På 1700-talet tog katolska präster den till stora plantager i Kalifornien.

Taggar: