5 februari Runebergsdagen

  • Recept

Runebergstårta

Johan Ludvig Runeberg

Den 5 februari firas varje år Finlands nationalskald Johan Ludvig Runebergs dag.
På Runebergsdagen äts Runebergstårtor. Det var en särskild bakelse som han själv var mycket förtjust i.


Johan Ludvig Runeberg 1849

Johan Ludvig Runeberg föddes i Jakobstad den 5 februari 1804. Han är mest känd för Fänrik Ståls sägner.

Johan Ludvig Runeberg bodde i Borgå tillsammans med sin hustru, som också var författare, Fredrika Runeberg.

Runebergstårtan, ett tjockt, cylinderformat bakverk uppkallat efter J.L. Runeberg, började bakas av gästgivaren och sockerbagaren Lars Henrik Astenius i Borgå på 1840-talet.

Eftersom Runeberg var så förtjust i bakverken, han åt dem gärna till frukost, började man på bageriet kalla dem Runebergstårtor.
Det finns nog ingen som har originalreceptet på Runebergstårtor idag, men man vet att de innehöll vetemjöl, ströbröd eller kaksmulor samt mald mandel.
Idag finns många olika varianter på recept. Många anser att de ska vara torra. Några fyller dem med sylt, andra inte.
En del fuktar bakelserna med rom, andra med punsch.

Fredrik Ekbergs bageri i Helsingfors var det första som marknadsförde tårtor med Runebergs namn redan år 1856, under skaldens livstid.

Fredrika Runeberg

         
   Fredrika Tengström 19 år, blyertsteckning SLS arkiv                       

Fredrika Runeberg, född Tengström (1807-1879). Också född i Jakobstad. Hon var Finlands första journalist och redaktör.
Att sköta hushållet tog mycket tid och hon tog nästan dagligen emot gäster. Fredrika Runeberg skötte familjens ekonomiska och husliga bestyr.

Till vardags tillredde hon själv inte maten eller gjorde grovsysslor. Hushållet bestod som mest av 13 personer. Johan Ludvig, Fredrika, de sex sönerna, fyra pigor och en dräng.

Att enbart elda i de tio kakelugnarna i det Runebergska hemmet upptog en pigas arbetsdag under kalla vinterdagar.


Runebergs hem i Borgå

Till vardags åt man enkelt, ofta gröt och mjölk. Från vår till höst åt familjen också fisk. Det var oftast gös, abborre, gädda eller ål.
I Fredrikas receptbok finns recept på stuvad gädda, laxbullar. Gravad lax, två lutfiskrecept, kryddsill och strömming.
Matordningen var enkel, men J.L. Runeberg hade bestämda åsikter om hur maten skulle tillredas och smaka. Allt han åt måste vara färskt och av bästa kvalitet, särskilt mjölk, kaffe och te. Kaffe drack han alltid på bit ur en kopp, te drack han ur teglas. När han var ute och jagade hade han med sig en liten matsäck och tog sig en sup ur jaktflaskan och åt en Runebergstårta eller en smörgås.

Cajsa Wargs kokbok

Fredrika Runeberg berättar att hon redan i 5-års-åldern lärde sig läsa med hjälp av Cajsa Wargs kokbok som var lättläst med korta stycken.

Det Runebergska hemmets smaker och dofter

I Fredrika Runebergs handskrivna receptbok från början av 1850-talet finns receptet till ett bakverk kallat Runebergs bakelse. Det är troligen en variant av den bakelse som sockerbagaren Astenius i Borgå bakade på 1840-talet. Hennes variant består av en mördeg utan bakpulver och gräddas i runda bleckplåtsformar utan botten.

 

Här är Fredrika Runebergs recept på Runebergs bakelse

1 skålpund [ca 425 g] smör, 1 skålpund mjöl, 1 skålpund socker, ¼ skålpund sötmandel
och ¼ skålpund dito bitter, 2 st ägg. Mandeln, oskollad,
stötes men ej fin, knådas mycket, mycket väl
på bordet, kaflas ut som vanlig tortdeg
något tjockare än till vanliga tårtor.Urtages
med runda bläckformer utan botten och
gräddas med dem på spjell, i icke mycket stark värme, tills de blir ljusbruna,
hvapå de med form ställas på degen
och uttryckes sålunda att den råa
skifvan blir under och den gräddade på, hvarefter
man ofvanpå den gräddade delen lägger
af rå smet en krans omkring och
ett dubbelt korsovanpå samt litet syllt
deremellan, allt ini formen. Smörjes med
äggula och sättes åter i ugnen.

SLS arkiv                          SLS, Svenska litteratursällskapet i Finland 

 

Recept nr 2

Här är ett recept på Runebergstårta:

150 g smör
1 ½ dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel ca 50 g
1 ½ dl vetemjöl
½ dl ströbröd (en del av pepparkakor) (Om du inte har pepparkaka till degen, kan du istället tillsätta 1 tsk kanel och ½ tsk nejlika i degen.)
1 tsk bakpulver eller bikarbonat
½ dl grädde

Till dekoren:
1 dl florsocker
ca ½ msk vatten
hallonsylt eller marmelad

Vispa ihop det mjuka smöret med sockret. Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl. Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna.
Blanda snabbt allt samman till en slät deg. Fördela degen i små pappersformar eller liknande, helst cylinderformade, med rak kant.
Fyll formarna bara till 2/3. Tryck med mjölig tumme en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt.

Grädda i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.
Klicka lite hallonsylt på tårtorna. Tillsätt vatten i florsockret till en tjock kräm. Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten.
(En del brukar tillsätta lite bittermandelolja i degen. Andra gör en blandning av lite socker, vatten och rom och dränker kakorna med detta före den sista dekorationen.)

Recept nr 3:

Här är en annan variant på Runebergstårta:

De bakas oftast i speciella små formar, men man kan också baka som en tårta i en enda stor form.

7-8 personer

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl ströbröd
1 dl mald mandel
2 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
hallonsylt

Glasyr:
1 dl florsocker
citronsaft

Beredning:
Rör smör och socker ljust och luftigt. Blanda i lätt vispade ägg, ströbröd, mandel, grädde, mjöl och bakpulver.
Rör om väl och häll smeten i en smord form med avtagbar kant.

Grädda kakan mitt i ugnen 15-20 minuter i 200 grader.
Tag ut kakan ur ugnen och bred på hallonsylten.

Grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills kakan är färdig, pröva med en sticka.

Rör ut florsocker med lite citronsaft och ringla glasyren över hallonsylten.

 

Taggar: