medeltiden

  • Allmänt

Biskop Brask har lämnat efter sig en sorts kulinarisk dagbok. Han ger oss visserligen bara själva menyerna, men de är ganska vältaliga. Detta är en meny från en av hans middagar på 1520-talet. Köttpastejer Grytstek Rimmad oxbringa Blodkorv Fylld gås Hönsaladåb med fyra sorters mos Påfåglar,...

Taggar: 

  • Recept

Biskop Brasks julaftonsål Biskop Brask var en riktig läckergom att döma av hans hushållsbok. Tyvärr vet man inte mycket om hur hans många goda rätter var tillagade, så det här receptet är en rekonstruktion. 4 personer en ål på högst 1 kg salt 1 msk ättiksprit 5 vitpepparkorn 1 lagerblad Till såsen...

Taggar: 

  • Allmänt

Vad åt Gustav Vasa till frukost? Det vi idag kallar frukost var förr i tiden uppdelat på två måltider, frukost och dagvard eller davre. Under Gustav Vasas tid åt man något lätt mellan kl 6-7, innan arbetets början. Det kallades frukost och bestod av bröd och någon maltdryck, t ex svagdricka eller...

Taggar: 

  • Allmänt

TEMARESURS – Vad är det? Under en period när jag arbetade på Sandviksskolan i Järfälla hade jag en lärartjänst som TEMARESURS. Ulla-Brittt Lilja, som var min rektor, skrev i verksamhetsplanen: ”Under HT har en pedagogisk nyhet införts, en sk TEMARESURS. Syftet är att låta eleverna arbeta med...

Taggar: 

  • Allmänt

Här kommer utvärderingar som eleverna gjort efter vårt tema som vi kallade Sankt Göran och draken. Eleverna går i årskurs 4. Det ingick i Tema-resursen , en helt ny tjänst som jag hade i två år på Sandviksskolan i Järfälla. ” Det som var bra med temat var att vi fick se det vi jobbade med, men inte...

Taggar: 

  • Allmänt

Här är två böcker som Jan Svanberg skrivit som jag har: Sankt Göran och draken Medeltida byggmästare i Norden I den här boken får vi veta hur skickliga yrkesmän, som timmermän, murare och stenmästare byggde kyrkor och borgar i Norden, hur arbetet organiserades vid byggnadshyttorna och vilka roller...

Taggar: 

  • På museet

http://www.historiehuset.se/sites/default/files/en_smak_av_medeltiden_001_2.jpg Följ länken så kan du läsa om ett program om medeltiden som jag hade på Hässelby museum. Fast det var lördag så kom en skolklass dit.

Taggar: 

  • Allmänt

I dag är det Långfredagen, Marie bebådelsedag men också Våffeldagen Våfflans historia I äldre tider, från 1500-talet till slutet av 1800-talet bakade man och gräddade våfflor i smidda järn. Då över glöd eller öppen eld. Man tror att våfflor gräddades i nunneklostren under medeltiden. När järnspisen...

Taggar: 

  • Allmänt

Utvärdering praktisk undervisning Efter lektionerna vi hade - vikingatid och medeltid skrev eleverna så här: Bra. Jag tycker att det va kul på historia för man fick rita runor. Det var jetekul för att man fik skriva brev. Det var roligt. Jag tyckte att det var roligt att skriva med dom konstiga...

Taggar: 

  • Allmänt

Gör en egen Brasklapp. Lite gammaldags papper, fin penna ( t ex kalligrafipenna), lack, ett sigill, rött band. För att göra det ännu mer "historiskt" så brände vi lite i kanterna. Kom ihåg att man lär sig och kommer ihåg bäst när man får göra praktiska saker. Biskop Brasks sigill. Uttrycket...

Taggar: 

Sidor

Prenumerera på medeltiden