Tebjudning på Ulriksdal - scones

  • Recept

Tebjudning på Ulriksdal - scones

I vardagsrummet på Ulriksdals slott drack kungaparet eftermiddagste klockan fyra, på engelskt vis, med goda kakor som kungen var speciellt förtjust i.
Men Louise hade mycket enkla vanor och brukade nöja sig med skorpor.

 

Här följer receptet på scones.

Det går fort och lätt att baka scones. De smakar godast nygräddade med smör och marmelad.

4-4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
100 g margarin
1 ägg
1 dl filmjölk

Gör så här:
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Häll upp på arbetsbordet. Lägg på margarinet. Hacka med en lång, vass kniv så det smulas tillsammans med mjölblandningen. När man fått en kornig massa skrapar man ner den i bunken igen.

Tillsätt ägg och filmjölk och rör så lite som möjligt.

Tag upp degen på mjölat bord och dela den i två delar och forma dem till två kakor.

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem till två rundlar med mjölade händer, och skär kakorna med vass, mjölad kniv till åtta eller sex bitar. De går då lätt att göra fina snibbar när sconsen är gräddade.

Sätt plåten mitt i ugnen. Sconsen gräddas ljusbruna i 200 grader, vilket tar ca 15 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: