Naturvin eller vin från "kemifabrik"

  • Allmänt

Vi blir vad vi dricker

Tack, Mats-Eric Nilsson för att du i Uppdrag granskning gjorde oss uppmärksamma på vad det är för viner som vi dricker.
Att de kan innehålla så mycket som upp till 63 olika tillsatser och processhjälpmedel vid vintillverkningen, är vi nog många som inte har vetat om. Enligt EU:s lagstiftning behöver inte heller vin ha någon innehållsförteckning.

Vill ni se programmen finns här några länkar:
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sa-tillverkas-vinet-du-dricker

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/vill-inte-uppge-vad-vinet-innehaller

Vi tycker att det är viktigt att man som konsument får reda på vad vinet innehåller och hoppas att Systembolaget tar sitt ansvar för att börja se till att deras varor har innehållsförteckning.
Det finns inte så många naturviner på Systembolaget, men eftersom vi vill pröva några, så vi gjorde en egen beställning där via deras Privatimport.

Så här skriver ExpertWine som vi beställde från: ”Det här är viner utan hälsovådliga kemikalier och utan manipulation. Detta är viner som de var före kemikalierevolutionen på 50-talet. Samtliga viner är naturviner från certifierade producenter. Jäsningen sker med naturjäst, vilket gör att druvans egen smak och arom framträder utan manipulation. Vinerna är oftast inte filtrerade, vilket gör att nyttiga polyfenoler och vissa aromämnen bevaras. En fällning kan därvid uppstå i flaskorna – detta är ingen defekt, utan egentligen en kvalitetsmarkör. Samtliga viner är även veganviner, eftersom inga animaliska tillsatser används.”

Då kan det ju påpekas att i de manipulerade vinerna har man tillsatser som gelatin för att göra ett klarare vin och ägg för att binda bottensatsen i vinet.

Men, nu ska det som sagt bli trevligt att prova dessa naturviner. De har normal halt av sulfit, men ett av vinerna har en extremt låg sulfithalt, 2 mg/l.

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: