Mormors rabarber

  • Recept

Rabarber med täcke av mjukt äggvitevisp är en gammaldags helsvensk efterrätt, som passar allra bäst att göra av den första späda rabarbern.

 

Mormors rabarber

Receptet är tänkt för 4:

6-8 rabarberstjälkar
ca 1 dl socker
2 msk potatismjöl
3 äggvitor
½ dl ytterligare socker
(lite flagad mandel)

Gör så här:
Skölj rabarbern och skär i långa bitar. Varva med en blandning av den första mängden socker och potatismjöl i smord ugnsform.

Sätt in i 225 graders ugnsvärme ca 15 minuter. Vispa under tiden äggvitorna (helst rumsvarma) till mycket hårt skum, vänd ner socker och fortsätt vispa lite till tills marängsmeten blir blank och ”toppig”.

Ta ut rabarberformen, bred över marängen och strö över flagad mandel. Sätt tillbaka i ugnen ca 5 minuter.

Den här efterrätten är godast aningen ljum. Den kan göras i förväg och hastigt värmas i ugnen, men allra bäst är den nylagad.

För receptet: Anna Bergenström

Taggar: