Långfredag - Hot cross buns

  • Recept

Hot cross buns – engelska påskbullar
 


Hot cross buns

 

I dag är det långfredag och jag kom att tänka på – cross buns – ett speciellt bröd  som vi blev bjudna på när vi var på besök en gång hos Mrs Robinson i London under påsken.

När engelsmännen dricker sitt eftermiddagste på långfredagen så har de bullar som kallas cross buns.

Längre ner kommer ett recept på hot cross buns. Här finns också en video från National Trust, där de visar hur man bakar hot cross buns.
 


Elizabeth I

På Elizabeth I:s tid (1592) införde man ett förbud för försäljning av hot cross buns och andra kryddade bröd, förutom på begravningar, på Långfredagen eller till julen.

Straffet om man överträdda förbudet var att allt bröd skulle gå till de fattiga. Som ett resultat av förbudet av hot cross buns var att de i stället bakades i hemmet.


King James I of England and VI of Scotland
 

Ytterligare försök att hålla tillbaka försäljningen av cross buns ägde rum under James I of England/James VI of Skottland (1603-1625).

"Good Friday comes this month, the old woman runs. With one or two a penny hot cross buns",

så ropades det på Londons gator. Bullarna gjordes i London under 1700-talet, men om man letar efter äldre recept så hittar man inga.

 

Bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catharina Keizerswaard, Jan Havicksz. Steen, 1658
Rijksmuseum Amsterdam

Porträtt av Leidenbagaren Arent Oostwaard och hans fru Catherina Keizerswaard med olika typer av färskt bakat bröd (bulle, pretzels, rullar, cross buns) till bageriet.
I dörren av bageriet blåser en liten pojke ett horn.

 


Självporträtt Jan Steen (1625/1626-1679)
Porträttet är målat 1670.
 

Här följer receptet på hot cross buns:

12 bullar

7 ½ dl vetemjöl
1 msk torrjäst
¾ dl florsocker
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 dl russin
½ påse (à 65 g) apelsinskal
50 g smör
½ dl mjölk
1 ½ dl vatten
1 uppvispat ägg

Pensling:

1 msk vatten
1 msk socker

Blanda mjöl, jäst, florsocker, salt, kanel, russin och apelsinskal i en bunke.
Smält smöret. Häll i mjölken och vattnet och värm det till 45-50 grader.
Tillsätt det i bunken tillsammans med ägget.
Blanda alltsammans till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 1 tim.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till 12 runda bullar.
Lägg bullarna på smord plåt, kryssa dem med en vass kniv och låt dem jäsa ca 25 min.

Grädda i 225 graders ugnsvärme ca 15 min.
Pensla de heta bullarna med en kokt sockerlag av vatten och socker.

En video från National Trust, där de visar hur man bakar hot cross buns:
How to make National Trust Hot Cross Buns

Länk:  https://vimeo.com/159943976

 

Above:
Today it is Good Friday and I am thinking of -cross buns- that we had when we visited Mrs Robinson at Easter once in London.

In the time of Elizabeth I of England (1592), the London Clerk of Markets issued a decree forbidding the sale of hot cross buns and other spiced breads, except at burials, on Good Friday, or at Christmas.
The punishment for transgressing the decree was forfeiture of all the forbidden product to the poor. As a result of this decree, hot cross buns at the time were primarily made in home kitchens.
Further attempts to suppress the sale of these items took place during the reign of James I of England/James VI of Scotland (1603–1625).
The first definite record of hot cross buns comes from a London street cry: "Good Friday comes this month, the old woman runs. With one or two a penny hot cross buns", which appeared in Poor Robin's Almanack for 1733.  
Food historian Ivan Day states, "The buns were made in London during the 18th century. But when you start looking for records or recipes earlier than that, you hit nothing."

 

Bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catharina Keizerswaard, Jan Havicksz. Steen, 1658 , Rijksmuseum Amsterdam
Portrait of the Leiden baker Arent Oostwaard and his wife Catherina Keizerswaard with various kinds of fresh baked bread (buns, pretzels, rolls, hot-cross buns) for the bakery. In the door of the bakery a little boy blows a horn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: