Kirskålssoppa

  • Recept

Kirskålssoppa

Tillagningstid: ca 25 minuter

I förra bloggen skrev jag om Kirskålssoppan från Kristinehovs Malmgård. Deras recept var hämtat från Cajsa Wargs kokbok från 1700-talet och innehöll såväl kirskål, klätterspenat som gurka.
Det här är emellertid ett recept som kommer från Coop.

 

4 portioner

  • 2 liter färsk, späd kirskål (ca 400 g) eller
  • 5 dl förvälld, hackad spenat eller förvällda, späda nässlor
  • 3 salladslökar, i tunna strimlor
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar eller
  • 3 msk koncentrerad fond
  • 4 ägg, hårdkokta
  • 4 msk crème fraiche
  • 1 krm citron, pressad saft
  • 0.5 gurka, i strimlor
  • 1 liten knippa dill, hackad

Gör så här

Rensa, skölj, finhacka och förväll kirskålen och salladslök. Koka upp vatten och buljongtärningar eller fond och lägg i kirskålen och salladslök.

Koka upp och sjud 3-5 minuter. Späd eventuellt soppan med mera vatten till önskad konsistens. Låt soppan kallna.

Mosa äggulorna med en gaffel och rör ner dem i soppan tillsammans med crème fraiche och pressad citron. Strimla äggvitorna och blanda ner dem, gurkan och dillen i soppan.

Kirskålen kan ersättas med 5-6 dl förvälld, hackad spenat eller förvällda, späda nässlor.

 

Eller gör som på Kristinehovs Malmgård, använd både kirskål och spenat. Dessutom gurka, mejram och oregano.


Soppan från Kristinehovs Malmgård