Kanderad plommonkaka - 1700-talsinspirerad

  • Recept

Kanderad plommonkaka

1 ½ dl socker och 2 ägg rörs samman.
Blanda ner 1 ½ dl mjöl.

Häll blandningen i en smörad och ”bröad” form.
Stick ner ca 25 plommonhalvor i smeten.
Hyvla ett lager smör över och täck med drivor av pärlsocker.

Grädda i 200 grader 20 min (ev. längre).

Servera som dessert: varm kaka med kall vaniljsås eller vaniljglass.

Som kaffekaka: kall med lätt vispad grädde.

Krig, kaffe eller brännvin?

På 1700-talet har vi haft kaffeförbud i flera omgångar. Inte för att kaffe var skadligt, utan för att det var dyrt och störde handelsbalansen.
Statskassan behövde folkets pengar till krig, inte kaffe.

Sista förbudet hävdes 1822, då man plötsligt tillät kaffe igen, för att försöka få bukt med brännvinsdrickandet.

Taggar: 

Lägg till ny kommentar