Fler förberedelser inför barockmiddagen

  • Allmänt

Saffranskringlor

Nu har jag bakat saffranskringlor.

Här är receptet:

30 st

100 g smör, rumsvarmt
¼ dl vispgrädde
1 pkt saffran
½ dl baksirap
ca 3 dl vetemjöl
1 ägg, uppvispat
pärlsocker till garnering

Rör smöret pösigt. Häll i grädde, saffran, sirap och det mesta av mjölet.
Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är kladdig. Låt degen vila i kylskåp i en timme.

Dela degen i två bitar, rulla ut något och dela varje rulle i 15 bitar.
Rulla ut varje bit och forma till kringlor.

Lägg kringlorna på plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen, 200 grager, i 10-12 minuter.

 

Inköp

Idag har vi också varit och handlat de flesta ingredienser. Så nu är det bara att börja baka och laga mat.

Jag har tre dagar på mig.

Det här är vad jag har tänkt förutom mandelmusslor och saffranskringlor, som är klara:

Jordärtskocksgratäng
Stuvade skärbönor
Ostbollar
Krukost
Snabbsyrad vitkål
Gräslöksäggröra
Rotfruktssallad med morötter, persiljerot, äpple och citronette
Kokta svartrötter i timjan
Pressgurka
Oliver marinerade i rapsolja med färsk timjan
Gammaldags vetekaka
Knäckebröd
Äppelkompott med kardemummagrädde
Sjuskinnsgröt med färska bär
Parfait med blåbär och hallon
Mjuk pepparkaka med mandel, apelsin och lingon
Vasas kanonkulor
Apelsinskal med honung och nötter
Syltad ingefära
Hetvägg
Våfflor