Fakta om fläder + recept på snaps och muffins

  • Recept

Fläder

Fläder, lat. Sambucus nigra är en invandrare, som via trädgårdar och parker blivit förvildad.
Den har använts flitigt i alla huskurer.

I dag gör vi fläderblomssaft av fläderblommorna och den måste förvaras i fryst skick annars jäser den.
Av saften kan man göra parfait.
Man kan även fritera små fläderblomställningar och servera dem med socker och kanel.

Flädern kan också användas som krydda i brännvin. Det gjorde man i det danska hovet redan 1603.

Recept på flädersnaps:

Plocka blommorna när de är nyutslagna. Se till att du plockar rätt sorts fläder. Rensa bort alla stjälkar och torka i skugga i ett dygn. Lägg i en bunke och täck med sprit. Sila genom ett kaffefilter efter en vecka.

Recept på muffins, som du kan använda när du ska göra fläderblomsmuffinsen som jag redan bloggat om:

15 st

150 g smör
1 ½ dl socker   
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör.
Blanda övriga ingredienser. Tillsätt dessa och rör till en jämn smet.
Klicka smeten i formar med hjälp av två skedar.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min.

Taggar: