Adel, präster, borgare, bönder. Recept från de fyra stånden: Prästfruns grötbröd

  • Recept

Präster

 

De flesta levde förr på det jorden gav. Adelsmannen satt på ett gods och levde på vad det och andra avkastade.

Prästerna levde på kyrkans jord och på tiondet.

 

Prästfruns grötbröd
 

Koka en gröt av:

6 dl  mjölk och 6 dl vatten
2 ½ dl fiberrika mannagryn
1 msk salt

Tillsätt 1 msk honung och låt gröten svalna till 37 grader.

Gör sedan en ganska stadig deg av:

Den avsvalnade gröten
2 pkt jäst utrörd i lite vatten
2 dl sesamfröm (kan uteslutas)
ca 2,2 l vetemjöl

Jäs ca 30 minuter.

Ta upp degen och arbeta den på bakbord, dela upp den i 4 delar och forma avlånga limpor.
Lägg dem på plåt och skåra dem med vass kniv.

Låt bröden jäsa ca 20 minuter.

Värm ugnen till 275 grader.

Sätt in de färdigjästa limporna och sätt ner värmen till 225 grader.

Grädda bröden ca 30 minuter, ta ut dem och låt svalna på galler övertäckta med bakduk.

Istället för vetemjöl kan man använda  fiberrikt lantvetemjöl eller rågsikt, men då blir jästiden något längre.

Taggar: