Recept

  • Recept

Kvitten Kvittenmarmelad Recept 3 kvittenfrukter vatten 5 dl socker 1 tsk hela kardemummakärnor 1 msk citronsaft Skala, kärna ur och tärna kvittenfrukterna. Lägg frukten i en kastrull och häll över vatten så att vattnet precis täcker frukten. Tillsätt 5 dl socker och 1 tsk hela kardemummakärnor. Låt...

Taggar: 

Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Christina av Lothringen för mig osökt in på matpajen Ouiche Lorraine Christina von Lothringen på tyska, de Lorraine på franska, gift med Ferdinand I av Medici. Här ser du på kartan var i Frankrike Lorraine ligger. Jan-Öjvind Swahn skriver så här om quiche: ”quiche har det östfranska köket lånat av...
Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Valdemar slotts gröna soppa Valdemar slott ligger på ön Tåsinge i Danmark. Härifrån har jag hittat ett recept på en ljust grön soppa av gröna ärter och blomkål. Valdamar slotts gröna soppa 5-6 pers 400 g djupfrysta gröna ärter 1 litet (500 g) blomkålshuvud ¾ liter kalvbuljong salt, peppar 1 dl...

Taggar: 

Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Runebergstårta Johan Ludvig Runeberg Den 5 februari firas varje år Finlands nationalskald Johan Ludvig Runebergs dag. På Runebergsdagen äts Runebergstårtor. Det var en särskild bakelse som han själv var mycket förtjust i. Johan Ludvig Runeberg 1849 Johan Ludvig Runeberg föddes i Jakobstad den 5...

Taggar: 

Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Enkel herrgårdskaka 24 – 28 bitar 125 g smör 1 ½ dl socker 6 äggulor 1 msk kakaopulver 2 ¼ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 3 msk mjölk Maräng: 4 äggvitor 2 dl socker 1 påse flagad mandel Lägg bakpapper i långpanna 30x40 cm. Rör smör och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget och rör till en jämn...

Taggar: 

Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Konjakskransar Trestjärnig konjak Förra gången som jag bakade konjakskransar kom det sig att jag aldrig fick smaka dem. Man kan ju säga att de blev "oätna", men verkligen inte oätbara. Det här utspelar sig för väldigt länge sedan. Mina barn gick hos dagmamma. En kakburk med konjakskransar blev en...

Taggar: 

Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Uppåkrakakor Ca 100 st 425 g smör 210 g potatismjöl 160 g strösocker 425 g mjöl Pensling: 2 ägg 50 g sötmandel ½ kkp pärlsocker Gör så här: 1. Rör smör och socker och de båda mjölsorterna blandas in. 2. Degen kavlas ut till 2 mm tjocklek. Ta ut helrunda kakor med mått. Kakorna viks ihop inte fullt...

Taggar: 

Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Jättebröd 600 g kallt vatten 25 g färsk jäst 50 g mörk sirap 125 g fint rågmjöl 800 g vetemjöl special 4 tsk salt Gör så här: 1. Väg upp alla ingredienser i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk. 2. Knåda degen i maskin i 8 – 10 min på lägsta...

Taggar: 

Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Grand hotel i Lund När vi var i Lund åt vi mat på kvällen på Grand hotel. Roger åt fisksoppa (det gör han alltid) och jag åt Sten Bromans whiskyköttbullar. Här kommer receptet: Sten Bromans whiskyköttbullar 500 g mager köttfärs 2 dl rivet trorrt matbröd 1 dl vispgrädde 1 gul lök 1 ägg 4 cl whisky 2...

Taggar: 

Kommentarer (0), Kommentera
  • Recept

Att koka fisk med äpplen 1600-talsrecept: När fisken är iordninggjord och beströdd med salt, ta så rikligt med äpplen (allt eftersom hur stor fisken är) och skär i bitar. När fisken är halvkokt, lägg två eller tre nävar äppelbitar på och låt det koka. Sätt till saffran, peppar, ingefära, kanel och...

Taggar: 

Kommentarer (1), Kommentera

Sidor

Prenumerera på Recept